Forum KSM AP
Nie zalogowano.
#1 2009-03-31 08:56:54
- piotrassz
- Użytkownik
Misterium na ulicy Półwiejskiej
Drodzy KSM'owicze,
Dnia 7.04, w Wielki Wtorek, w przeddzień z utęsknieniem oczekiwanych świąt paschalnych, odbędzie się organizowane przez kleryków ASD AP Misterium Męki Pańskiej, inne od tego, które będzie miało miejsce kilka dni wcześniej na poznańskiej cytadeli. Owo Misterium odbędzie się na ulicy Półwiejskiej, rozpocznie się przy Starym Browarze, a zakończy pod Kupcem.
Ponieważ potrzebny jest na tłum, który będzie kroczył razem z Jezusem na drodze krzyżowej, który bedzie skandował słowa: "ukrzyżuj..." itd., chciałem zaprosić wszystkich chętnych i gotowych do głoszenia Ewangelii w duchu Nowej Ewangelizacji do wzięcia udziału w niniejszym Misterium. Rozpocznie się ono w Wielki Wtorek o godzinie 15 w kościele pw. Bożego Ciała, blisko Starego Rynku, gdzie wspólnie odmówimy koronkę do Bożego Miłosierdzia, po czym udamy się na ul. Półwiejską. Bardzo bym pragnął znać przybliżoną ilość uczestników, więc prosiłbym zgłaszać swoje uczestnictwo do mnie na mojego maila (piotrassz@wp.pl) lub do prezesa KSM Junikowo, Jacka Roszkowskiego.
W piątek, 3.04, o godzinie 15 przy Kupcu Poznańskim, odbędzie się spotkanie, gdzie wyjaśnimy i pokażemy wszystkie informacje i kluczowe miejca dotyczące tej Drogi Krzyżowej.
Jeszcze raz gorąco zachęcam do wzięcia udziału i pomocy w tym przedsięwzięciu, które ma przypomnieć ludziom, że Jezus naprawdę żyje i tylko w Nim możemy pokładać naszą nadzieję.
Serdecznie pozdrawiam
z Jezusem!
kl. Piotr Szymański
Ostatnio edytowany przez j.roszk (2009-03-31 11:26:51)
#2 2009-04-03 17:29:31
Re: Misterium na ulicy Półwiejskiej
Widzę, że odzew jest niewielki, dlatego pozwolę sobie przypomnieć temat.
Byłem dziś na próbie (no, określenie trochę na wyrost
) i przekazuję gorące zaproszenie ze strony kleryków ASD do wzięcia udziału w tym misterium, tak aby tłum był faktycznie tłumem i pomógł zwrócić uwagę przechodniów na to, co się dzieje. Ponadto będzie to też dla nas okazja przeżycia drogi krzyżowej w nieco inny niż zwykle sposób. Nie ma to być tłum biernych obserwatorów - to my wybierzemy aby, uwolnić Barabasza, a Jezusa ukrzyżować, to my będziemy śmiać się, gdy upadnie, to my będziemy kpić z niego pod krzyżem - tak samo jak występujemy przeciw Jezusowi w każdym naszym grzechu.
Gdyby komuś to nie wystarczyło, by wczuć się w rolę to na miejscu będą również arcykapłani, którzy mają za zadanie podburzać tłum ![]()
Gdyby ktoś obawiał się, że będzie tam jedyną osobą - będę tam ja i na pewno kilka osób z Junikowa. Prawdopodobnie kleryk Piotr poruszył jeszcze swoje inne kontakty i znajomości, niemniej jednak dziś na próbie tłumów nie było. Gdy spytałem tak pół żartem ile osób się spodziewają, to również pół żartem otrzymałem odpowiedź, że spodziewają się całych zastępów KSM-owiczów
Mozna klerykom zrobić miłą niespodziankę ![]()
#3 2009-04-03 22:07:12
- gozam
- Sekretarz Komisji Rewizyjnej

na wtorkowe misterium się wybieram i jedyną przeszkodą może być to, że zapomnę ![]()
Ostatnio edytowany przez gozam (2009-04-03 22:07:44)
Bo dla nieśmiertelności Bóg stworzył człowieka - uczynił go obrazem swej własnej wieczności
#4 2009-04-03 22:23:51
- Natalia Woźniak
- Natalia Woźniak
- Użytkownik
Chętnie wcieliłabym się w rolę tłumu, ale w tym czasie będziemy debatować podczas rady pedagogicznej. Wielki Wtorek - idealny termin na takie bajanie...
Życzę powodzenia aktorom i oby udało się zwrócić uwagę przechodniów na to, co przypomina o zbliżających się Tajemnicach.
Powierzając się Chrystusowi nie tracimy nic, a zyskujemy wszystko!
#5 2009-04-04 16:25:46
- piotrassz
- Użytkownik
Moi drodzy ![]()
Ponawiam zaproszenie! Już teraz jestem przekonany, że jest to Boże dzieło... Między innymi dlatego, że jest wiele trudności
... Ale już wiemy, że misterium się odbędzie i że prowadzi je Bóg!
Będą zmiany w scenariuszu. Chodzi o scenę ukrzyżowania.
Wiadomo, że potrzeba będzie spontaniczności - ale czyż tego właśnie od młodzieży nie należy się spodziewać?
Bądźmy Bożymi szaleńcami! Chodzi nie tylko o nas, którzy z pewnością inaczej przeżyjemy Drogę Krzyżową naszego Pana, ale zwłaszcza o tych ludzi, którym trzeba głosić Ewangelię - Dobrą Nowinę! Bądźmy apostołami!
Dziękuje wszystkim, którzy wyrazili swoją gotowość do wzięcia udziału w tym happeningu i którzy zjawią się o godzinie 15 w kościele pw. Bożego Ciała.
Pozdrawiam
Z Jezusem!
klerycy ![]()
#6 2009-04-04 18:46:45
- Monika Roszkowska
- Poborowy
- Oddział: P-ń Junikowo 53
drodzy klerycy, ja się zjawię na Półwiejskiej ok. 16, bo wcześniej mam ćwiczenia. Ale chętnie dołączę się SPONTANICZNIE do Waszego dzieła ![]()
#7 2009-04-21 21:24:23
Gdyby ktoś był zainteresowany, to pojawiła się relacja prasowa z tego wydarzenia.
Ukrzyżowany między sklepami - artykuł w Przewodniku Katolickim
Fotoreportaż